Hier letten voetbalscouts op
Voetbaltips
Mitch Moers
Voetbaltips
10/13/2023
3 min
0

Hier letten voetbalscouts op

10/13/2023
3 min
0

Hier letten voetbalscouts op... en daar kun je maar beter rekening mee houden, als jij stappen wilt zetten in het voetbal!

Dus jij wilt graag stappen zetten in het voetbal? Opvallen bij de voetbalscouts die bij talentendagen of misschien wel bij jouw club langs de lijn staan? Houd dan rekening met die punten waar zij extra op letten. Maar, welke punten zijn dat? Waar de meeste voetbalscouts bij jeugdvoetbal op letten zijn de volgende aspecten: snelheid, inzicht, mentaliteit, techniek en atletisch vermogen. Op al deze aspecten heb je invloed. Wil je dus stappen zetten, moet je hier serieus mee omgaan. Het ene aspect vergt een aanpassing in je mindset, het andere aspect is trainbaar, bijvoorbeeld tijdens onze groepstrainingen of privétrainingen.

We spreken regelmatig met scouts in het jeugdvoetbal en hebben zelf ook jaren ervaring op en naast het veld. Daarom denken wij te weten, waar de voetbalscouts op letten. En die punten, delen we graag met jou.


Balbeheersing

Ze noemen dat ook wel 'de baas over de ba zijn'. Dan gaat het bijvoorbeeld over je balaanname. Kun je harde of hoge ballen met 1 beweging onder controle hebben? En hoe houd je die bal totdat je deze speelt aan jouw voet?

Ook dribbelen en drijven, speelt een rol. Als de bal niet bij jou blijft, op snelheid, dan zal een scout niet naar jou kijken. Ook technische balcontrole als kappen en draaien zijn belangrijk. Of je daarbij goed over de bal kijkt letten ze op. Maar, ook hoe je kapt en draait. Wat het effect is van je actie en hoe soepel je de actie uitvoert.


Passen en trappen

Een onderdeel waar wij veel op trainen. In voetbal wordt gespeeld met een positiespel. Acties zijn leuk, maar de bal moet vooral rollen. En dan ook op hoge snelheid van speler naar speler. Hoe jij passt, trapt en de bal kaatst is dan ook cruciaal. Beheers je dit onderdeel onvoldoende, dan zal de scout nog geen vervolg geven aan.


Combineren

Heb jij oog voor de medespelers en hun positie in het veld? Zie je welke medespeler op een vrije plak staat? Zie je de ruimte waarin een medespeler kan gaan lopen? Zonder een uitstekend tactisch inzicht ga je het niet redden in het betaalde voetbal.


Acties

Een actie maak je om een tegenstander te passeren, jezelf vrij te spelen, of om in scoringspositie te komen. Scouts vinden het belangrijk dat je een aantal passeerbewegingen goed beheerst. Dus niet dat je enkel een schaar kunt. Ze zitten ook weer niet te wachten op een speler die teveel acties maakt en zich vastloopt. Wel wilen ze zien dat je een risico durft te nemen. En gaat het mis, dat je dit herstelt, al dan niet samen met een medespeler.

Hoe aanwezig je bent

Als je wilt opvallen, moet je natuurlijk gezien worden. Er lopen uiteraard meer spelers op het veld. Samen willen jullie de wedstrijd winnen en misschien wil een medespeler ook wel stappen zetten. Zonder je team tekort te doen, moet je aan jezelf denken. Dat betekent: actief zijn, actiever dan de andere spelers. Coachen en aanwijzingen geven. Het voortouw nemen, niet afwachten. Risico;s nemen, dus deze zeker niet vermijden. Laat je in je positie zien, zodat men langs het veld over je praat. Durf je te tonen, durf een fout te maken. Men kijkt dus ook naar wat er gebeurt bij balverlies. Hoe schakel jij om? Wat is je houding? Je mentale weerbaarheid speelt dus zeker een belangrijke rol.

Bij dat omschakelen wordt vooral gekeken naar of je bij balverlies moeite doet om de bal te heroveren, of je bij balverlies meeloopt, lof je bij balbezit vrijloopt, hoe je beweegt om aanspeelbaar te zijn etc.

Jouw fysiek en fysieke vermogen

Waar een voetbalscout belang aan hecht is ook hoe jij beweegt: beweeg je soepel en makkelijk? Je lenigheid is ook wat hierbij aan bod kan komen. Net als jouw bewegingsritme en atletisch vermogen.

Ook jouw snelheid telt. Snelheid waarin je beweegt, sprintsnelheid, snelheid op de eerste meters, hoe lang je op snelheid kunt lopen, maar zeer zeker ook de snelheid van handelen. Die is essentieel.

Duelkracht is een belangrijk punt. Durf jij duels aan te gaan en ga je voor de winst hierin. Laat jij je niet te gemakkelijk aan de kant zetten? Daarnaast: hoe is je fysiek verder? Ben je groot of klein? Hoe sterk ben je? Hoe stabiel sta je op je benen?


Laten we jou klaarstomen voor een volgende stap!

Je ziet, een voetbalscout let op meer dan alleen wat je kunt met een bal. Dat betekent dat je ook moet trainen om een complete voetballer te worden. Op welke positie jij ook speelt of zal gaan spelen. Mogen wij jou helpen? Neem contact met ons op voor een talentscreening en we gaan de eerste stap zetten naar jouw vervolgstap als voetballer.

Reacties
Categorieën