Voetbalwedstrijd
Voetbaltips
Mitch Moers
Voetbaltips
02/02/2024
2 min
0

Dit is waar scouts naar zoeken bij jonge spelers!

02/02/2024
2 min
0

Als je wilt weten wat de 5 belangrijkste eigenschappen zijn, waar scouts naar op zoek zijn bij jonge spelers, lees dan verder. En nog belangrijker: wees kritisch naar jezelf en vraag feedback aan je trainer(s), ouders, maar zeker ook aan mij. Dan kun je namelijk in kaart brengen wat je dient te verbeteren (er is altijd verbetering mogelijk!) en hoe.


Eigenschap 1: je bent bovengemiddeld technisch

Ik bedoel hier niet dat je 20 rondjes om de wereld kunt, of de meest gekke trucs. Wat bedoel ik wel? Professionele voetbalscouts zijn erg gericht op hoe de technische vaardigheden van een speler zijn. Denk aan balgevoel, balcontrole, hoe nauwkeurig je passes zijn, jouw techniek bij het schieten en algemene balbeheersing.

Eigenschap 2: je kunt het spel lezen

Dit noemen ze ook wel tactisch bewustzijn. Snap jij als speler de tactiek van je team, ook als die verandert door invloed van jouw trainer? Heb je een natuurlijk goede positionering? Neem je snelle en goede beslissingen in het veld? Coach je jouw teamgenoten en help je ze beter spelen? Scan je het veld, kijk je goed rond, zodat je weet waar tegenstanders en medespelers zijn? Daar zijn scouts enorm op gefocust.


Eigenschap 3: je fysiek en jouw fysieke kunnen

Scouts zoeken snelle spelers. Niet bij 1 sprintje, maar de gehele wedstrijd. Spelers die ook tempo's kunnen afwisselen. Heb jij een enorm goed uithoudingsvermogen, terwijl je op hoge intensiteit speelt? Ben je behendig, loop je goed en effectief? Ben je snel wendbaar? Sta je goed op je benen, ben je stabiel? Ben je sterk en niet zomaar van de bal te zetten? En ook zonder bal sterk? Dan heb je kans. dat je opvalt bij scouts!


Eigenschap 4: je bent mentaal sterk

Deze eigenschap wordt steeds belangrijker. De druk lijkt ook steeds hoger te worden; als speler krijg je nou eenmaal kritiek. In het stadion, van trainers en stafleden, van journalisten, op social media... Als jij hier mentaal tegen bestand bent, maak je kans het te maken. Als jeugdvoetballer zul je dit in mindere mate tegenkomen, maar kritiek en prestatiedruk komen altijd wel om de hoek kijken als je op niveau voetbalt. Scouts observeren jouw mentale weerbaarheid in de wedstrijd. Ze zijn alert op de veerkracht die jij in uitdagende situaties toont en het vermogen dat jij hebt om met druk om te gaan.


Eigenschap 5: je bent een teamspeler

Natuurlijk, als individu moet je er echt wel bovenuit steken. Maar, een voetballer is pas echt goed, als hij (of zij) in staat is om teamgenoten beter te laten spelen. Voetbal is een teamsport, dus is samenwerken ook belangrijk. Samen vol overgave strijden, spelers om je heen motiveren alles te geven en zelf excelleren, dat is wat een topvoetballer doet. Scouts zoeken naar voetballers die erg goed binnen een team kunnen werken. Spelers die effectief kunnen communiceren met teamgenoten en hun rol in verschillende tactische situaties begrijpen hebben een streepje voor bij voetbalscouts.


Beschik jij over deze eigenschappen?

En waar is nog aan te werken? Volgens mij is er altijd wel verbetering mogelijk. Daar moet je ook naar streven, anders streven anders spelers je voorbij. Zullen we eens kijken naar wat ik voor jou en jouw groei als voetballer kan betekenen? Klik dan hier!

Reacties
Categorieën