Profvoetballer worden
Voetbaltips
Mitch Moers
Voetbaltips
10/05/2023
3 min
0

Zo ga je zeker niet slagen als voetballer!

10/05/2023
3 min
0

5 punten die je beletten profvoetballer te worden

Droom jij er ook van om ooit profvoetballer te worden? Je bent niet de enige. Vele jongens en meiden hebben een droom om later als prof in stadions te spelen. De kans dat je dit haalt is natuurlijk niet groot. Maar, als je het echt wilt en in jezelf gelooft, dan is alles mogelijk.

Maar...  dan is het wel belangrijk dat je nu al zoveel als mogelijk leeft als een prof. Je hoeft echt niet alles te laten. Maak wel goede en verstandige keuzes. Er is nogal wat voor nodig om profvoetballer te worden. Natuurlijk moet je erg goed kunnen voetballen, je moet een slimme speler zijn, een goede fysiek hebben. En zo kan ik wel doorgaan met benoemen van succesfactoren. Je moet echter ook andere kwaliteiten bezitten. En sommige dingen kun je beter laten. Hier volgen 5 punten die jou zullen beletten om profvoetballer te worden.


1. Geen goede basistechiek

Zonder een goede basistechniek, is de kans klein dat je gescout wordt. Train dus constant op je basistechniek. Dat betekent niet dat je de meest gekke trucjes moet kunnen. Tien 'rondjes om de wereld' maken jou nog geen profvoetballer! De techniek moet altijd in functie staan van het voetbalspel. Jij moet in een splitsecond een beslissing nemen op het veld en door jouw vaardigheid de tegenstander kunnen verslaan. Voetbalintelligentie is moeilijk aan te leren, het is een onderdeel van het ongrijpbare 'talent', maar de basis van het voetballen kan iedereen aanleren. Elke speler kan oefenen op de aanname, pass of dribbel. En een aantal basisacties kan ook iedereen zich eigen maken. Waar scouts namelijk vooral op letten, is of jij beschikt over een functionele basistechniek.

voetbal basistechniek

2. Gebrek aan discipline

Dit lijkt een inkopper. Als profvoetballer heb je een leven met een bepaalde regelmaat. En men verwacht een hoge discipline van je. Heb je dat op jonge leeftijd al niet, dan ga je het niet ver schoppen. Tenzij je dit acuut verandert! Toch wordt discipline door veel voetballers gezien als iets dat niet zo positief is. Terwijl je het juist nodig hebt om het überhaupt te kunnen schoppen tot betaald voetballer. De weg naar die droom toe is eentje met hobbels. Je moet jezelf gemotiveerd houden om te blijven trainen, en voortdurend alles te geven dat je in je hebt. Wat helpt is om voor jezelf doelen te stellen, subdoelen, die samen bijdragen tot jouw grote doel. En om telkens weer een nieuw subdoel te realiseren, geef je elke training 100%. En elke dag zorg je dat je de dingen die belangrijk zijn, goed doet. Denk aan school, huiswerk, voeding, rust, verzorging van je voetbalschoenen etc.


3. Geen winnaarsmentaliteit

Jouw mindset is doorslaggevend. Heb je niet de absolute wil om te winnen en te slagen, dan lukt het niet. En je moet om te slagen jezelf steeds weer willen ontwikkelen. Tevreden, omdat je een goede wedstrijd speelde? Leuk! En nu door naar de volgende wedstrijd. Wat kun je beter doen? Train hierop en laat het in de volgende match zien. Dat is een mindset voor groei.  Geloof er heilig in, dat alles te ontwikkelen is. Kijk kritisch naar je kwaliteiten en zie verbeterkansen. Aan deze verbeterkansen ga je dan werken. Dat hoef je niet alleen te doen. Neem hiervoor mensen in de hand. Trainers, coaches. Op het gebied van voetbal, maar misschien ook wel voor het mentale aspect.

winnaarsmentaliteit


4. Je bent arrogant

Zelfverzekerdheid is een van de succesfactoren om te slagen in het voetbal.Als je veel zelfvertrouwen hebt, durf je meer, speel je vrijer en laat je meer zien van wat in jou zit. Je durft dan bijvoorbeeld die risicovolle pass te geven, of eens van iets meer afstand te schieten op goal. Dat is natuurlijk positief, want dan val je op. Pas er wel voor op dat die zelfverzekerdheid niet doorslaat, van zelfverzekerd naar arrogantie. Arrogantie werkt juist afstotend. Wees behulpzaam, vriendelijk en voel je niet meer dan ander, omdat jij toevallig goed kunt voetballen.


Voetbal teamplayer


5. Risico's vermijden

Om bij een profclub terecht te komen en ook om zo ver te komen dat je jouw eerste profcontract tekent, moet je opvallen. Opvallen lukt je niet als je kiest voor de makkelijke weg. Kiezen voor veiligheid, vermijden van risico's, zorgt er alleen maar voor dat je ondersneeuwt. Wil je opvallen, zorg dan dat de scouts en trainers iets positiefs over jou te melden hebben. Door jouw inzet op trainingen, door jouw inzet in wedstrijden, door jouw instelling en mentaliteit. Maak acties, neem risico en ga voorop in de strijd. Je moet zorgen dat je bepalend bent voor je team. Eis bij elke gelegenheid de bal op, probeer een tegenstander te passeren of geef een mooie pass. Help jouw teamgenoten, door jouw kunde en voetbalintelligentie. Alleen op die manier kun je opvallen. Als je steeds kiest voor de veilige oplossing, of vaker de risico's uit de weg gaat dan dat je ze neemt, zul je altijd worden gezien als een gemiddelde voetballer.


En gemiddelde voetballers worden geen prof!

Reacties
Categorieën